Britakakku oli minulle tämän kesän ihan uusi tuttavuus, sillä olen aina kutsunut kakkua nimellä marenkikakku. Ruotsissa sitä kutsutaan nimellä marenkikakku - marängtårta ja sillä nimellä minäkin olen aina tuntenut tämän ihanuuden :)
Tämä kuuluu ehdottomasti suosikkeihini ja tätä olen kyllä syönyt lapsenakin paljon. Lapsuudenystäväni äidillä oli aina tapana tehdä tätä kakkua tyttärensä syntymäpäiville ja se oli aina yhtä hyvää! Tästä sai helpoiten muunnettua myös gluteenittoman ja muistaakseni siksi heillä tehtiin tätä paljon :)
Britakakku - laktoositon
Pohja:
100 g huoneenlämpöistä laktoositonta margariinia
1,5 dl sokeria
5 keltuaista
4 rkl laktoositonta kermaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Marenki:
5 valkuaista
2,5 dl sokeria
Täyte:
4 dl laktoositonta kermaa
1 prk laktoositonta vaniljarahkaa
100 g laktoositonta sitruuna tuorejuustoa
mansikoita, vadelmia, mustikoita tai erilaisia hedelmiä
Aloita kakun valmistaminen
vaahdottamalla voi ja sokeri.
Lisää keltuaiset (yksitellen) koko ajan vatkaten. Lisää kerma.
Sekoita kuivat aineet ja lisää ne seoksen joukkoon.
Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Lisää valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja lisää puolet sokerista. Vatkaa valkuaiset ja sokeri melko kovaksi
vaahdoksi. Lisää loput sokerista pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto
pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki
lusikalla pohjalle.
Paista uunin alemmalla tasolla 170 asteessa noin 35 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna
jäähtyä.
Valmista täyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka ja tuorejuusto, makeuta vielä sokerilla (jos haluat lisää makeutta). Täytä kakku juuri ennen
tarjoilua: Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy
leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä puolet täytteestä ja lisää reilusti marjoja tai hedelmiä kakun väliin.
Nosta toinen levy päälle. Täytä myös päällimmäinen kerros samalla tavalla.
Kyllä on hyvää! Tämä kakku kuuluu ehdottomasti suosikkeihini! :)
tämä on niin niin hyvää. harmi vaan tulee tehtyä kauhea harvoin :/, mikähän siinäkin on :D. Sinun britasi on kaunis, ja varmasti myöskin herkullinen. ihanat marjat päällä ja kaikkea :). mie oon tottunu, että jos tarjotaan marängtårttaa niin silloin pohja on paksumpi kuin suomalaisessa britassa :).
VastaaPoistaHei Juhlatar! Kiitos :) Niin se taitaa olla, että pohja on ohuempi, kun katselin Valionkin sivun kuvia niin ainakin näyttivät ohuelta. Minä haluan pohjan ja marengin olevan muhkeita :) Teinkin sitten ruotsalaisen ohjeen mukaan, joka minulla on ollut lehtileikkeenä Expressenin liitteestä. Bongasin ohjeen lentokentällä ja olen kiitellyt sen löytymistä. Tämä on huikean huippu pohja-ohje :) En muuten tiedä miksi tätä tulee tehtyä niin harvoin, mutta nyt ajattelin kyllä että teen pian uudestaan...ainakin toivon tekeväni :)
PoistaVoisko tuon reseptin saada??
PoistaSuomalaisessa Britassa on usein kauheasti voita ja maitoa ja vain kaksi munaa. Minäkin tykkään enemmän ruotsalaisversiosta, sekä pohja että marenkiosa ovat parempia.
VastaaPoistaHei Luimupupu! Kiva kun jätit kommentin, kun sitä juuri ihmettelin katsoessani suomalaisia versioita, että eihän sillä määrällä kyllä saa muhkeaa kakkua aikaseksi. Taitaisi monenkin kohdalla ruotsalainen versio viedä voiton, jos tietäisivät eron reseptiä valitessa :)
PoistaEikäääää... Miten mulla on menny ohi, että tätä on ollu tarjolla?! Miten mun kakkuvainu on pettänyt näin pahasti?! Maaailman parasta kakkua, niiiiin hyvvää ja näyttääki hienolta :)
VastaaPoistaOtetaan uusiksi pian! :) Tämä kuuluu mun tänhetkisiin himoihin niin eiköhän tätä saada seuraavaksi hedelmäisessä muodossa :D
Poista