Plommon-cheesecake
Det blev en finsk jul i år med traditionell finsk julmat. Har aldrig varit med om detta i hela mitt liv! Inga svenska köttbullar, ingen prinskorv, inte en enda Aladdin chokladpralin. Det var första julen utan mammas julmat och nu måste jag försöka rätta till detta genom att äta svenskt till nyår :) Jag märkte att den finska julmaten faktiskt är en aning nyttigare och det var väl därför jag nu tänkte att mindre är mer.
Nu kommer ni att få ett riktigt bra recept på plommon-cheesecake som jag bakade till julen både till oss själva och hem till farmor och farfar. Bilden är lite dålig för jag glömde fota den innan jag satte in den i tårtboxen. Sen glömde jag helt och fota våran egen cheesecake. Nyårslöftet blir nu att göra mindre och komma ihåg mer ;) Receptet är ursprungligt från en finsk tidning Kotivinkki.
Ingredienser:
16 bitar
KEXBOTTEN:
175 g havrekex
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
75 g margarin eller smör
175 g havrekex
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
75 g margarin eller smör
FYLLNING:
200 g färskost
250 g kesella
1 ½ dl socker
200 g färskost
250 g kesella
1 ½ dl socker
1 burk (300 g) plommonmarmelad
2 dl vispgrädde
2 msk starkt kaffe eller citronsaft
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk starkt kaffe eller citronsaft
5 gelatinblad
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda med de krossade havrekexen och kryddorna till en jämn deg. Trycks jämnt på en bakforms botten med löstagbar kant 24cm.
2. Vispa grädden och blanda i färskosten, kesellan, sockret och plommonmarmeladen.
3.
Blötlägg gelatinbladen i 5 min och smält de sedan i varmkokt kaffe eller citronsaft. Häll försiktig i gräddfärskostblandningen, vispa försiktigt hela tiden.
4. Häll sedan blandningen i bakformen och låt stå i kylen ca 2-3 timmar, helst över natten. Sen är den färdig att dekoreras med chokladflarn och mjuka sockerkulor.
----------------------------------------------------------------
Luumu-juustokakku
Tänä jouluna vietimme puhtaasti suomalaista joulua. Minulle tämä oli ensimmäinen joulu ilman mitään ruotsalaisia jouluruokia. Jäin siis ilman ruotsalaisia lihapullia, prinssinakkeja ja aladdin suklaakonvehteja ja paljon muuta. Olen syönyt äitini tekemää jouluruokaa joka joulu, mutta tänä jouluna päätimme viettää joulun kotona, joten jäimme ilman ruotsalaisia herkkuja. Voin kyllä heti väittää, että suomalainen jouluruoka on terveellisempää, joten se oli kyllä tietoinen valinta ettei käyty Ruotsin ruokakaupasta hakemassa toista satsia jouluruokaa. Ajattelin korjata tilanteen syömällä ruotsalaisia herkkuja nyt uuden vuoden aattona :)
Nyt kuitenkin saatte tämän luumuisen juustokakku ohjeen. Tätä tein jouluksi meille ja mummulaan. Kuva on huono, kun kerkesin sujauttaa isomman kakun kakkulaatikkoon ja sitten vasta muistin ottaa kuvan. Meidän kakkua en edes muistanut kuvata. Uuden vuoden lupaus onkin tehdä vähemmän ja muistaa enemmän ;) Ohje on peräisin Kotivinkin sivuilta.
Ainesosat:
16 annosta
POHJA:
175 g kaurakeksejä
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
75 g margariinia tai voita
TÄYTE:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 ½ dl sokeria
1 prk (300 g) luumumarmeladia
2 dl vispautuvaa kermaa
2 rkl vahvaa kahvia tai sitruunamehua
5 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 ½ dl sokeria
1 prk (300 g) luumumarmeladia
2 dl vispautuvaa kermaa
2 rkl vahvaa kahvia tai sitruunamehua
5 liivatelehteä
Tee näin:
1. Valmista pohja. Laita keksit ja mausteet monitoimikoneen kulhoon ja aja hienoksi leikkuu-
terällä. Sulata rasva, lisää kulhoon ja aja tasaiseksi.
2. Painele keksiseos vuoan pohjalle 24cm.
3. Valmista kakun täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto, rahka, sokeri ja luumumarmeladi keskenään.
4. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen.
5. Kuumenna kahvi tai sitruuna-mehu kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
6. Tasoita täyte vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjolle. Koristele kakku suklaalastuilla ja sokerihelmillä.
terällä. Sulata rasva, lisää kulhoon ja aja tasaiseksi.
2. Painele keksiseos vuoan pohjalle 24cm.
3. Valmista kakun täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto, rahka, sokeri ja luumumarmeladi keskenään.
4. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen.
5. Kuumenna kahvi tai sitruuna-mehu kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
6. Tasoita täyte vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjolle. Koristele kakku suklaalastuilla ja sokerihelmillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! :)