torstai 6. joulukuuta 2012

Tårtfyllningar TOPP 5

1. Kola-lingonfyllning (Kinuskikissa)

Kolasås:
1 ½ dl grädde
1 ½ dl farinsocker
Grädde-färskostblandning:
1 ½ dl grädde
75 g färskost
1 ½ gelatinblad
2 msk vatten
50-75 g frusna lingon


Gör kolasåsen dagen innan. Mät grädde och farinsocker i en kastrull. Värm upp under omrörning. Koka upp såsen och låt den koka ett par minuter. Låt såsen svalna och lägg den i kylen över natten. Vispa grädden och färskosten ihop. Vispa den riktigt kalla kolasåsen fluffig och tillsätt i färskost-gräddblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka sedan upp vattnet och låt gelatinbladen smälta i vattnet. Blanda sedan ihop med de andra ingredienserna. Försiktigt, lite i taget. Blanda de frusna lingonen i fyllningen och bred ut fyllningen på tårtbottnen. Använd gärna en bakform med löstagbar kant för fyllningen är ganska rinnig. Låt stå i kylen ca två timmar innan du tar bort bakformen och börjar dekorera tårtan.


2. Jordgubbsfyllning (Kinuskikissa)

400g jordgubbar
4 dl grädde
200g färskost
4 msk socker
4 gelatinblad
½ dl vatten

Krossa de tinade bären med en stavmixer till en slät puré. Vispa grädden och rör ihop med färskosten, sockret och jordgubbspurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter. Koka sedan ½ dl vatten och låt de mjuknade gelatinbladen smälta i vattnet. Blanda ihop med de andra ingredienserna. Försiktigt, lite i taget. Bred ut fyllningen på tårtbottnen. Använd gärna en bakform med löstagbar kant. Låt stå i kylen ca två timmar innan du tar bort bakformen och börjar dekorera tårtan.

3. Vitchokladfyllning med hallon
  
 4 dl vispgrädde
200 g färskost
250 g vitchoklad
ca. 200 g frysta finska/svenska hallon

Vispa grädden tjock. Blanda färskosten i grädden. Smält chokladen och blanda den med gräddfärskost-blandningen. Bred fyllningen över tårtbottnen och tryck ner frysta hallon jämnt på fyllningen.
  

4. Lakritsfyllning
  
 250 g Kick godis
3 dl vispgrädde

2,5 dl vispgrädde
1 burk lemon curd 

 Smält ner godiset i grädden (får ej koka). Låt kallna över natten i kylskåp. Vispa fluffigt. Vispa den övriga grädden tjock och blanda med Kickgrädden. Bred ut ett tunt lager med lemon curd och ovanpå den ett lager med Kickgrädde. Räcker till två tårtlager.

5. Dumlefyllning

180 g dumle
3 dl vispgrädde

 Smält ner godiset i grädden (får ej koka). Låt kallna över natten i kylskåp. Vispa fluffigt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)