maanantai 3. maaliskuuta 2014

Cocktailpiirakat

Karjalanpiirakat tai pienemmät cocktailpiirakat olen tehnyt tämän postauksen ohjeella ja mielestäni tämä on erittäin hyvä ohje. Kinuskikissan kuori-resepti oli todella hyvä ja sitä käytän jatkossakin. Puuron resepti on kehittynyt saamillani ohjeilla vuosien varrella.

Syntympäivillä (jonne nämä tein) kävi vain niin ikävästi etten muistanut ottaa piirakoita sulaamaan ja sitten ne olivat uunissa "sulaamassa" vähän liian kauan aikaa. Ilman muuta sulatetaan huoneenlämmössä ja sitten voi hieman lämmittää niitä. Tällaisia kömmähdyksiä sattuu...

Taikina (Kinuskikissan resepti tuplana):

5 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3 dl vettä
2 rkl öljyä

Täytepuuro:

Keitä riisipuuro pussin ohjeen mukaan. itse keitin kaksinkertaisen määrän. Keitin riisipuuron haudekattilassa. Huuhelin riisit vedellä ja kaadoin ne kattilaan. Lisäsin 2 litraa täysmaitoa ja keitin puuron kypsäksi. Lisäsin suolaa noin 1 tl ja voita noin 250 g puuron joukkoon. Annoin täytepuuron hieman jäähtyä.

Taikinan teko-ohjeet ja piirakoiden valmistusohjeet:

Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja öljy ja vaivaa tasaiseksi.
Kauli taikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta 3-4 cm:n kokoisia ympyröitä muotilla tai nurinpäin käännetyllä juomalasilla. Ohenna kukin ympyrä pulikan tai kaulimen avulla läpikuultavaksi soikioksi (7 x 10 cm). Suojaa kelmulla kuivumisen estämiseksi. Jos asettelet taikinalevyjä päällekkäin, ripottele väliin jauhoja.

Levitä täytettä taikinalevyn keskelle soikion muotoiselle alueelle. Jätä reunoille kääntövaraa. Nosta taikinareunat täytteen päälle piirakan keskiosasta. Rypytä reuna etusormilla kevyesti painaen edeten keskeltä päihin. Korkeimmat taikinahuiput voi painaa hieman matalammiksi, jotta ne eivät pala uunissa.

Ripottele pellille hieman ruisjauhoja estääksesi piirakoiden tarttuminen. Älä käytä leivinpaperia.
Paista piirakoita 300 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Pelti on hyvin kuuma, joten käytä patakintaiden lisäksi patalappuja.

Nosta kuumalta pelliltä liinan suojaan jäähtymään. Sivele päälle samantien voisulaa.


2 kommenttia:

  1. Aika paljon voita tuohon puuroon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei yhtään liikaa :) Ehtaa aito karjalasta kotoisin oleva nainen laittaa vielä enemmän voita ja onhan se hyvää ja me ei näitä niin usein tehdä, että koskaan vähentäisin voin määrä...ohjeita on niin monta kuin tekijääkin. Voita ja suolaa voi toki vähentää maun mukaan, koska olemme kaikki niin erilaisia. Kiitos kommentistasi anonyymi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)