lauantai 22. joulukuuta 2012

Äkta karelska piroger - Aidot karjalanpiirakat


Käyn hierojalla noin kerran kuukaudessa ja hierojallani on aina jotain uusia ja hyviä vinkkejä kotiin vietäväksi :) Tällä kertaa karjalanpiirakoiden ohje ja hänen äitinsä on leiponut tuhansia karjalanpiirakoita joka joulu! He ovat Karjalasta kotoisin, joten voiko enää olla aidompaa karjalanpiirakkaa!? Tässä siis minun ohje hierojani vinkeillä, koska hän tekee kaiken summanmutikassa niin määriä on vaikea hahmottaa. Taitaa olla “salainen” ohje…! :) Sen opin myöskin häneltä, että ulkonäöllä ei ole väliä kunhan maistuvat hyvältä. Minä ja mieheni saatiin niistä ihan kelvollisen näköisiä ja tärkeimmässä onnistuttiin sillä maistuivat todella hyvältä! Taidan vain seuraavalle kerralle ostaa sen oikean kaulimen, koska sillä tulee kuulemma parempaa jälkeä :)

Resepti:
Kaksinkertainen annos riisipuuroa (keitä pussin ohjeen mukaan) + puoli pakettia (250g) voita sulatetaan melkein kypsän riisipuuron joukkoon! Tuntuu paljolta, mutta sinne vaan! :)

Kuori: 5 dl ruisjauhoja, 5 dl vehnäjauhoja, 50g pehmeää voita, 4,5 dl vettä. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Kauli n.50 kpl ympyränmuotoista taikinakuorta ja pinoa päällekkäin. Muista laittaa hieman jauhoja taikinakuorten joka väliin, jotta ne ei tarttuisi toisiinsa kiinni. Peitä liinalla, jottei kuoret kuivu liikaa odotellessa täytettä.  Paistetaan 300 asteessa n. 5 min tai kunnes riisipuuro saa hieman väriä. Itse paistan leivinuunissa, joten kokemusta ei ole sähköuunissa paistamisesta, mutta asteet ja aika pitäisi olla suunnilleen samat.
----------------------------------------------------------------
Jag får goda råd från min massör ca en gång i månaden och den här gången blev det lite tips om hur man gör de bästa karelska pirogerna :) Hennes mamma har bakat tusentals karelska piroger varje jul för alla vill köpa hennes äkta karelska piroger. Min massör och hennes familj är från Karelen och det bakas piroger till julen, nyår, påsk…ja ganska ofta. Här får ni mitt recept för jag fick inget riktigt recept av henne för hon har inga mått. Men på ett ungefär har jag fått till det här receptet med hjälp av hennes tips. Jag tror faktiskt att receptet är hemligt…! Det var också viktigt att utseendet inte spelar någon roll, bara det smakar bra. Tur för jag och min man fick de inte riktig så fina men de smakade toppen! Jag tror att jag måste köpa kaveln som min massör sa att man bara måste ha för att lyckas :)

Recept:
Dubbel sats med risgrynsgröt (8 personer) + ett halvt paket (250g) smör. Känns som mycket men det är därför de kallas äkta karelska piroger.

Pirogdeg: 5 dl rågmjöl, 5 dl vetemjöl, 50g rumsvarmt smör, 4,5 dl vatten. Blandas väl till en jämn deg. Kavla ca. 50 st runda och ganska tunna degskal. Stapla på varandra med mjöl emellan och sätt en kökshandduk på att de inte torkar och blir hårda. 300 grader och ca 5 minuter eller tills fyllningen har fått lite färg. Jag bakar i bakugnen så jag har inte själv provat vanlig ugn men det borde inte göra någon större skillnad.

3 kommenttia:

  1. Ihania olivat! :) Sannan harrastus on leipominen, mulla näköjään taas harrastuksena on maistaa kaikkea mitä blogissa näkyy... Melko hyvällä alulla oon, kun ei oo montaa lajiketta mitä en olis vielä testiajanut tästä blogista :)

    VastaaPoista
  2. voi, näyttävät niin maukkailta! Itsetehdyt karjalanpiirakat ovat varmaan aivan suussasulavia, pitäis varmaan joskus kokeilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)