torstai 4. huhtikuuta 2013

Herkulliset sämpylät



Näitä sämpylöitä kannattaa kokeilla, sillä nämä loppuvat kesken, vaikka tekisit sämpylätaikinan kolminkertaisena! :) Pidämme omatekoisesta leivästä ja kyllä meillä syödään paljon itseleivottua leipää, sillä se on aina vain niin paljon parempaa, kuin kaupasta ostettu. Tämä sämpyläresepti kuuluu meidän suosikkeihin ja sen paikkaa ei vie mikään muu resepti :)

Sämpylät (Valio)
5 dl  Valion maitoa
1 1/2tl suolaa
2 rkl sokeria
50 g hiivaa
3 dl kaurahiutaleita
n. 7 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl Valion Oivariini juoksevaa

Valmistusohje:
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi Oivariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Jos haluat, voitele sämpylät maidolla ja ripota pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min. 

15 kommenttia:

  1. Minä paistan kotona sämpylöitä aina silloin, kun leipä loppuu ja mieli tekee paistaa. Tosin viime aikoina olen tehnyt täysjyväpatonkia, mutta voisi pitkästä aikaa tehdä sämpylöitä. Näyttävät ja varmasti maistuvat todella herkullisilta. Minulla ei ole sämpyläjauhoja (eikä mahdu kaappiin, kun kaikkia muita jauhoja löytyy), joten ne varmaan voi korvata graham+vehnäjauhoyhdistelmällä. Nyt vesikielellä odottelen, millon sitä jaksaa lähtee ostamaan hiivaa, kun kuivahiivat meni patonkeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei HuggyHare! Kyllä jauhot on aika lailla korvattavissa ja varsinkin sinun mainitsemalla yhdeistelmällä. Kuivahiiva on kyllä kätevää :)

      Poista
  2. Oletko leiponu näitä kuivahiivasta? Voisin testata. Meillä vain ei koskaan ole tuorehiivaa kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heppuli! Uskon, että toimii kuivahiivallakin ihan yhtä hyvin. En ole kokeillut, mutta kyllä uskon, että onnistuminen on taattu :) Kävin muuten blogissasi kurkkaamassa (!), mutta en ehtinyt vielä kommentoimaan. Käyn vierailulla pian :)

      Poista
    2. Ostinkin kaupasta tuorehiivaa. Oli kyllä ihanan pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä. Leivon taatusti uudestaankin. Nämä oli hyviä vielä seuraavanakin päivänä, monet sämpylät ovat hyviä vain juuri paistettuina.

      Poista
    3. Ihanaa Heppuli, kun kävit vielä kommentoimassa sen jälkeen, kun olit leiponut! Aina mukava kuulla miten toisilla onnistuu, kun minustakin tämä sämpyläohje on hyvä! :)

      Poista
    4. lisään tähän kohtaan vielä kommentin eli minä teen nämä aina kuivahiivalla ja koko lähisuku kehuu näiden sämpylöiden makua!

      Poista
  3. Uuniin menossa pian :P

    VastaaPoista
  4. Pakko oli lähteä ostamaan tykötarpeet ja nyt taikina kohoamassa 😊 ensimmäinen kerta kun sämpylöitä teen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti onnistut hienosti! Tuoreet sämpylät ovat niin hyviä :)

      Poista
  5. Mun taikinasta tuli niin löysää, ettei siitä mitenkään voi pyöritellä sämpylöitä. Laitoin tarkkaan just nuo ainemäärät mitä ohjeessa on, ja tämä taikina _valuu_ ulos kulhosta. Voitelin sitten kaksi leipävuokaa ja kaadoin taikinan niihin, kaipa lopputulos maistuu hyvältä niinkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmi kun et lisännyt jauhoja, jos tuntui niin löysältä taikinalta. Minulla on ainoastaan hyviä kokemuksia, mutta itse en mittaa jauhoja koskaan vaan lisään aina sen mukaan mikä tuntuu hyvältä, mutta melko löysä se kuitenkin on. Jauhojen tuoreus, tiiviys mittakipossa saattaa myös vaikuttaa. Älä nyt vain lannistu, yritä vielä uudemman kerran. Nämä sämpylät teen niin että kaadan taikinan pöydälle, taputtelen noin 2 cm paksuksi neliönmalliseksi levyksi ja leikkaan terävällä veitsellä neliskulman mallisia sämpylöitä. En koskaan pyörittele, koska pidän niiden muodosta tällaisena. Toivottavasti ei mennyt ihan pieleen...

      Poista
  6. Leivät on uunissa nyt, tuoksuvat ainakin jo hyvältä. Samapa tuo, sämpylöitä tai vuokaleipää. :)

    VastaaPoista
  7. minä tein kans leipää..katsotaa mitä tulee;).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)