maanantai 22. huhtikuuta 2013

Munkit vapuksi!


Anismunkit

Noin 32 munkkia

5 dl kevytmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 iso kananmuna
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1,5 tl anista
n. 850-950g jauhoja
100 g pehmeää voita

(Jos ei halua anista munkkeihin, joka on todella hyvää! :) niin anismäärän voi korvata kardemummalla.)

Varaa paistamiseen 2 pulloa rypsiöljyä (a' 900 ml)

Vatkaa huoneenlämpöinen muna ja sokeri. Lisää kädenlämpöinen maito, johon hiiva on liuotettu. Lisää muut aineet, jauhoja vain sen verran, kuin tarvitsee ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhon reunoilta. Lisää sen verran jauhoja, kuin on "pakko". Munkkitaikina saa olla löysä. Anna taikinan nousta noin 30 min.

Taikinasta voi kaulia hyvin jauhotetulla alustalla noin kaksi senttiä paksun levyn, josta otat esim. juomalasilla pyörylöitä. Itse pyörittelin pieniä pyöreitä pullia, jotta ei tule hukkaa :) Anna munkkiaihioiden nousta öljyn lämmetessä. Öljy lämmitetään 180 asteiseksi ja suosittelen käyttämään lämpömittaria apuna. Meillä on 9 eri asteista lämpötilaa ja käytin lämpötilaa 6 ja 7. Välillä lämpötila pysyi hyvin 180 asteessa kutosella, mutta sitten välillä sai nostaa sitä myöskin seiskalle, kun lämpötila laski. Öljy lähtee helposti nostattamaan lämpötilaa, joten sen takia suosittelen mittaria.

Ilmankin toki pärjää, mutta silloin pitää olla tarkkana, että rasvan lämpötila ei nouse huomaamatta liian korkeaksi. Kun rasvassa alkaa näkyä vähän liikettä ja jos rasva vähänkin höyryää on aika pienentää lieden lämpötilaa ja paistaa koemunkki. Puutikulla voi myös kokeilla rasvan lämpötilan sopivuutta, kun upotat rasvaan tikun pään, kun se poreilee rasvassa niin rasva on sopivan kuumaa. (Jos rasva syttyy palamaan, tukahduta se kannella!)

Tee reiät munkkeihin sormilla samalla, kun nostelet niitä rasvakattilaan. (Voit myös paistaa pyöreitä munkkeja, jotka sitten täytät ja kuorrutat. Eri vaihtoehdot ovat kivoja vappupöydässä :) Pikkumunkit kypsyy noin 1-2 minuutissa. Munkit voi nostaa öljyyn varovasti käsin ja paistaa 2-4 munkkia kerrallaan, koosta riippuen. Kun munkki on ruskistunut kunnolla, käännä munkki ja paista toinenkin puoli saman väriseksi. Nosta sitten munkit reikäkauhalla/haarukalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva saadaan munkin pinnasta pois.

Sokeroi, kuorruta tai täytä munkit. Esittelen eri vaihtoehtoja, koko viikon, vappua odotellessa :D
Kuvassa näkyy ne perinteiset sokerimunkit.


2 kommenttia:

  1. Nu har jag gjort sima :) och ska iväg idag och köpa de som vi inte har hemma för att baka munkkeja! Klart använder jag dina recept!
    Hoppas att ni har en fin dag i regnet.

    Kram/ suvi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)