tiistai 27. toukokuuta 2014

Mahtava pataleipä!


Todella mielenkiintoinen tapa valmistaa leipää ja ei taatusti jää viimeiseksi kerraksi. Alla olevaa ohjetta muutin sen verran, että käytin 3 dl grahamjauhoja ja 4 dl erikoisvehnäjauhoja ja 1 tl kuivahiivaa (veden on tällöin oltava hieman lämpimämpää kuin tuorehiivaa käytettäessä). Patana käytin Hackmannin Brasserien 3 l valurautapannua. Leipä onnistui todella hyvin ja oli verrattavissa kaupan tuoreleipiin. Kova kuori pehmeällä sisuksella...loistava tapa tehdä hyvää leipää ja vielä helposti!

 Pataleipä


  • 4 dl vettä
  • herneen kokoinen nokare hiivaa
  • 1 1/2 - 2 tl suolaa tai 1 rkl sormisuolaa
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • (maustamiseen pähkinöitä, juustoraastetta, pellavansiemenrouhetta tms.)
Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita mukaan suola. Lisää jauhot välillä sekoittaen. Taikina jää löysähköksi, kuin hieman paksumpi kaurapuuro. Peitä kulho ja anna taikinan nousta 10-12h huoneenlämmössä. 
 

Kun taikina on noussut aikansa, kumoa se hyvin jauhoitetulle pöydälle. Kääntele taikinasta pallo mutta älä vaivaa! Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia. Laita sillä välin uuni 225 asteeseen ja pata uuniin. 30 minuutin jälkeen ota pata uunista ja nakkaa taikinapallo pataan. Kansi päälle ja pata takaisin uuniin. Leipä saa paistua kannen alla n.30 minuuttia. Tämän jälkeen otetaan kansi pois ja leipä paistuu vielä 15 minuuttia (Belle Baie blogin Suvi on aavisuksen nipistänyt paistoajoista ja se ei ole vaikuttanut ainakaan huonontavasti lopputulokseen). Leipä kipataan padasta ulos ja valmista tuli!

(Ohje kopioitu suoraan ihanasta Belle Baien blogista! Klikkaa itsesi sinne tästä! Näet myös lisää kuvia leivän valmistusvaiheista.)


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä oli Margit! Seuraavan kerran teen kokonaan vehnäjauhoista :) tulee vielä herkullisempi!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)