perjantai 25. tammikuuta 2013

Leila's Belgian waffles


4 stora våfflor - 4 isoa vohvelia

Belgiska Jordgubbsvåfflor

  • 2 ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2 ½ dl mjölk 3 %
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • ¾ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 ¾ dl vetemjöl
  • ½ liter färska jordgubbar
  • Smält smör till gräddning
  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  4. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
  5. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  6. Skär jordgubbarna i små bitar och rör ner dem i smeten.
  7. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.
  8. Servera dessa härligheter på Gränsbodens fin fina tallrikar! :)

Belgialaiset mansikkavohvelit

  • 2 luomu kananmunaa
  • 125 g voita
  • 2 ½ dl täysmaitoa
  • 2 dl vettä
  • 12 g hiivaa
  • ½ tl suolaa
  • ¾ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 6 ¾ dl vehnäjauhoja
  • ½ litraa tuoreita mansikoita
  • Sulatettua voita paistamiseen
  1. Erottele keltuaiset valkuaisista.
  2. Sulata voi, lisää maito ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi (37 asteiseksi).
  3. Liuota hiiva nesteen joukkoon.
  4. Lisää keltuaiset, suola, sokeri, vaniljasokeri ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti vohvelitaikinan joukkoon ja anna taikinan turvota noin 20 min.
  6. Paloittele mansikat vohvelitaikinan joukkoon.
  7. Paista vohvelit vohveliraudalla n. 3-5 min.
  8. Tarjoile vohvelit näistä ihanista Gränsbodenin lautasista suffeleiden kera! Nam! :)



4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)