keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Karpalo-kinuski kuppikakut ja "Koko Suomi leipoo"


Karpalot odottavat nyt poimijoitaan, ainakin täällä pohjoisessa kun yöpakkaset ovat jo hyvinkin ajankohtaisia.  Karpalot kasvaa suon laidoilla, matalalla sammaleen seassa. Karpalon tunnistaa syvän punaisesta väristä.

Tämä herkullisen kirpeä vitamiinipommi on terveyttä edistävä supermarja. Karpalo on luonnonrohto moneen vaivaan. Karpalo sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Karpalon siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja.

Äitini on kerännyt nämä karpalot pohjoisesta, Rattosjärveltä, joten puhtaampaa kotimaista karpaloa tuskin löytyy. Olen itsekin kovasti menossa poimimaan marjoja ja mökkeilemään niin pian kuin mahdollista. Asumme maalla, mutta silti odotan lähtöä luonnon täydelliseen rauhaan. Mökkeilyä ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Se on elämää! ainakin yhden viikonlopun ajan :)

Isoja ja kauniita marjoja, joista oli sitten pakko kokeilla leipoa jotain todella hyvää. Löysin uuden ohjeen kuppikakuille Bonniers kokkikirjastani, joka on jo toistakymmentä vuotta kulkenut mukana keittiössäni. Sekin äidiltäni saama lahja :) Minulla on tiedättekös maailman paras äiti...ja isä!! <3



Karpalo-kinuski kuppikakut (12 kpl)

125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljajauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 dl karpaloita
2 dl maitoa
1 iso kananmuna

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita maito ja kuivat aineet tasaiseksi taikinaksi. Vatkaa kananmuna voin sekaan ja kaada seos kuppikakkutaikinan joukkoon. Pursota/jaa taikina tasaisesti 12 muffinsivuokaan ja sirottele päälle karpaloita.

Paisto-ohje: 175 astetta, uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Kuorrute on valmista kinuskikastiketta, joka on valmistettu kondensoidusta maidosta. Karpalon ja kinuskin liitto on kirjoitettu tähtiin! Todella hyvä ja onnistunut yhdistelmä...oikea herkkupommi! :)


Niin ja on tullut seurattua "Koko Suomi leipoo" suurella jännityksellä ja onhan se vaan niin paras ohjelma tällä hetkellä. Olen kieltämättä miettinyt, että olisi ollut mukava hakea mukaan, mutta enpä uskaltanut ja olisi kyllä viimeistään nuo macaronsit menneet pieleen :D Mahtava jengi ja ihania leipomuksia! Jännityksellä odottamaan ensi viikon haasteita.


10 kommenttia:

  1. Onpa maukkailta kuulostavia + näyttäviä herkkuja, karpalo ja kinuski kuulostavat hyvältä yhdistelmältä. Linkitän sut blogiini ja kiitos jos linkität takaisin :)

    VastaaPoista
  2. Piti vielä sanoa tuohon "Koko Suomi leipoo", että en olis kyllä minäkään pystynyt siihen kilpailuun. Olisin jännittänyt niin paljon, että olis kaikki mennyt pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Hurjaa menoahan se on ja kyllä minullakin olisi niiiiin jännittänyt :)

      Poista
  3. Kommentti kuvaan: Tatu haluaa syyä tuommosen. Ei nyt ole yö, mennään Sannan tykö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Tatu! :D Keskiviikkona leivotaan taas kuppikakkuja!

      Poista
  4. Hurmaavan näköisiä kuppikakkuja!:) Karpalo ja kinuski on kyllä taivaallinen yhdistelmä.:) Näitä tekisi mieli kokeilla saman tien.

    Tulin vastavierailulle ihanaan blogiisi ja liityin lukijaksi. Täällähän on vaikka mitä loistavia ohjeita, nyt täytyy tutustua paremmin blogiisi! p.s. Vastasin sinulle omaan blogiini liittyen porotäytteeseen.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! tervetuloa lukijaksi! aina mukava saada uusia lukijoita :) Tuhannet kiitokset vastauksestasi ja tulen käyttämään ohjettasi! Niin herkullinen ohje oli sinulla ehdolla, etten ala itse säveltämään :)

      Poista
  5. Mmm, näyttääpä herkulliselta! :) Sulle olis blogissani haaste: http://mintsanblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttu! :) Yritän vastata haasteeseen tässä piakkoin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)