torstai 7. helmikuuta 2013

Leilan laskiaispullat - Leilas semlor

18 laskiaispullaa - 18 semlor

Leilan laskiaispullat
  • 1 rkl kuorittuja kardemummansiemeniä
  • 3 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 150 g pehmeää voita
  • 1 kananmuna
  • 11-12 dl erikoisvehnäjauhoja
  1. Hienonna kardemummansiemenet huhmaressa ja kaada kattilaan maidon sekaan lämpenemään kädenlämpöiseksi.
  2. Murenna hiiva kulhoon ja liuota lämpimään maitoon. Lisää sekoittaen sokeri, suola, voi ja kananmuna.
  3. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
  4. Anna kohota liinan alla noin tunti.
  5. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle.
  6. Jaa taikina 18 palaan ja pyöritä pulliksi.
  7. Anna pullien kohota liinan alla noin tunti.
  8. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  9. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla noin 6-7 min.
  10. Leikkaa pullista kannet irti.
  11. Täytä pullat mantelimassalla/hillolla ja pursota päälle myös kermavaahtoa. Nosta kannet päälle ja siivilöi pinnalle tomusokeria.




Leilas semlor

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord.
  6. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  11. Skär av topparna på bullarna.
  12. Fyll semlorna med mandelmassa/sylt, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 

5 kommenttia:

  1. Så himla goda semlor med detta recept! Mums! :)

    Todella maukkaita laskiaispullia tällä reseptillä! Nami! :)

    VastaaPoista
  2. IHANAAAAAAA! Huomenna mekin leivomme (ja syömme) laskiaispullia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voi että on sitten makeaa! :) Mukavaa laskiaissunnuntaita teille!

      Poista
  3. Ser riktigt härliga o goda ut! Klart 10!// kram Sussu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack Sussu! :) De var faktiskt goda och det finns ännu några i frysen som spökar... :D Kram!

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)