keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 11: Joululeivonnaisia


Jouluinen pullapitkohan se täältä 11. luukun takaa paljastuu. Näitä valmistin jo 19.11 pidettäviin glögi-iltamiin ja kyllä maistui :) Pullapitkoja on toki leivottu pakkaseen, jotta myös jouluna saamme nauttia tästä herkullisesta peruspullasta. Kyllä tuntuu ihanalta, kun kohta on jo joulu!


Jouluinen pullapitko

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
1tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Täyte:
pehmeää voita, kanelisokeria ja vaniljasokeria

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
raesokeria ja mantelilastuja ennen uuniin laittoa

Pinnalle:
Pullapitkon jäähdyttyä pinnalle tomusokerikuorrutetta ja koristeltuja piparkakkuja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhot vähitellen ja alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.


Taikinasta valmistuu ainakin kaksi pullapitkoa (määrä riippuu halutusta koosta). Itse jaan taikinan kahteen osaan. Kaaviloin taikinan isoksi levyksi ja levitän pohjalle reilusti voita, kanelisokeria ja vaniljasokeria. Rullaan levyn kasaan ja jaan vielä tangon kahteen osaan. Nostan pellille ja leikkaan keittiösaksilla syvät viillot ja nostelen "palat" vuorotellen kummallekin puolelle . Täältä löytyy kranssi, jossa olen käyttänyt samaa leikkaustapaa.

Kohota pullapitkoja pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Voitele kohonneet leetat munalla, ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa noin 17-20 minuuttia. Tarkkaile leetoja, koska uunin lämpötilat vaihtelevat ja aika saattaa poiketa minun ajastani. Kun leetat ovat melko tummia, kauniin ruskeita niin ovat valmiita.

Kuorruta tomusokerivesi-seoksella ja taiteile leetan päälle muutama kaunis pipari. Siinäpä jouluinen pullapitko :)



4 kommenttia:

  1. Voi miten kauniin jouluiseksi pitkonkin saa koristeltua:). Ihanaa tosiaan, että joulu on jo niin lähellä. Nautinnollista joulunodotusta <3

    VastaaPoista
  2. Tästäpä sainkin hyvän vinkin pullan koristelluun. Näyttää todella herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja on herkullista...Piparit ovat niin monipuolisia ja käy kyllä koristeeksi monellakin tapaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)