torstai 9. toukokuuta 2013

Macaron-leivokset


Ne vaikeista vaikeimmat, mitä en ole koskaan uskaltautunut kokeilemaan. Macaronsien aika on koittanut ja tässä näkyy tulos. Älkää antako kuvien viedä mennessään, sillä 80% macaronseista epäonnistui....! jostain syystä nämä sydämet, joita valmistui vain kuusi onnistui lähes täydellisesti.

Sain ohjeen äidiltäni ja löysin hyvät ja selkeät ohjeistukset Kotikokki.net sivuilta Puukilaisen reseptin yhteydestä (täältä). Tämä resepti ei ole sama, mutta ohjeistukset täsmäävät prikulleen äitini antamiin ohjeisiin, jotka valitettavasti olivat ruotsiksi, joten säästyin yhden illan käännöstyöltä.

Äitini on mestari tekemään macaronseja ja tässä alemmassa kuvassa näette hänen tekemiä macaronseja, jotka ovat olleet näytillä blogissani jo ihan blogin alkuajoilta saakka. Taitaa olla blogin ensimmäisiä postauksia. Maailman parhaita macaronseja maailman parhaimmalta äidiltä <3


Suosittelen kokeilemaan! Minäkään en olisi uskaltautunut kokeilemaan ilman ystäväni kannustusta ja hänen antamaa lahjaa, joka oli ruotsinkielinen "Makroner" kirja. Suuri kiitos Suville! Suvi bloggailee täällä ja on myös kokeillut macaronsien tekoa. Olihan minun tartuttava tähän haasteeseen ja sata lasissa lähden vielä kokeilemaan uuden erän tekoa heti, kun vain aikatauluni antaa vähänkin periksi. Niin ja talousvaaka on ehdoton apuväline, jolla onnistut aina vain varmemmin.

Macaron-leivokset

100 g mantelijauhetta
110 g valkuaista
4 rkl sokeria
200 g tomusokeria 
vaaleanpunaista pastaväriä 

Täyte:
2,5 dl Flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100 g tuorejuustoa
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta
vaaleanpunaista pastaväriä

Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja aseta ne kevyesti peitettyinä vuorokaudeksi huoneenlämpöön "ikääntymään". Valkuaisten ikäännyttäminen parantaa macaron-leivosten rakennetta. Valkuaisia voi ikäännyttää yhdestä neljään vuorokautta, mutta yhden vuorokauden jälkeen ne tulisi siirtää jääkaappiin.

Mittaa ainekset valmiiksi odottamaan ennen kuin aloitat.

Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahto muistuttaa saippuavaahtoa koostumukseltaan. Lisää siinä vaiheessa kidesokeri joukkoon ohuena nauhana samalla vatkaten.

Jatka vatkaamista, kunnes vaahto kuohkeutuu ja paksunee ja muistuttaa koostumukseltaan partavaahtoa/muotovaahtoa. Vaihda vatkain lastaan.

Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe keskenään ja lisää valkuaisvaahdon joukkoon. Kääntele massaa aluksi melko voimakkain liikkein muutaman kerran, jotta kuivat aineet sekoittuisivat suurinpiirtein vaahtoon. Lisää tässä vaiheessa haluamasi väristä elintarvikeväriä. Väriä kannattaa laittaa kohtuullisen paljon, mikäli haluaa saada aikomaansa sävyä.

Sekoita massaa tasaisin, pohjaa myöten kuopivin liikkein, jotta saat ainekset sekoittumaan tasaisesti. Massa löystyy jokaisen liikkeen myötä ja tarkoitus olisikin saada aikaan sopiva koostumus massaa kääntelemällä. Muutaman vedon välein testaa, onko koostumus jo sopiva; nosta ruokalusikallisen verran massaa kulhosta ja tipauta se takaisin. Kun tipautettu osa pysyy jonkin hetken ajan (viitisen sek.) näkyvissä, mutta sen jälkeen siloittuu, on massan koostumus oikeanlainen.

Kauho massa pyöreällä kärjellä varustettuun pursotinpussiin ja pursota 90 asteen kulmassa leivinpapereille euron kolikon kokoisia pyörylöitä tai sydämen muotoisia leivoksia. Jätä pienehköt varat, sillä massa leviää pursotusvaiheessa hieman. Ota pastaväriä cocktailtikun päähän ja piirrä sydämet macaronsien päälle.

Anna macaron-pohjien seistä peittämättä huoneenlämmössä tunnin verran ennen paistoa, jotta ne kuorettuisivat. Tällä tavoin toimien saadaan aikaan macaroneille tunnusomainen muoto, eli sileä hattu ja röpelöinen jalka.

Paista pohjia 150 asteisessa uunissa, uunin keskitasossa, noin 18 minuuttia. Paistoaika riippuu kuitenkin uunistasi, sillä jokainen uuni on erilainen ja paistaa eri tavalla. Varsinainen aika voi siis hyvinkin vaihdella 15 minuutista kahteenkymmeneen. Tarkkaile pohjia paiston loppuvaiheessa, etteivät ne saa liiaksi väriä.

Sitten valmista täyte. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja vatkaa joukkoon tuorejuusto, pastaväri ja vaniljakreemijauhe.

Kauho täyte pienellä tähtikärjellä varustettuun pursotinpussiin ja pursota puoleen määrään macaron-pohjia. Paina tyhjät puolet täytettyjen päälle ja macaron-leivokset ovat valmiit.

Leivokset säilyvät noin päivän verran hyvinä rakenteensa puolesta, mutta nelisen päivää syömäkuntoisina noin yleensä ottaen. 6 kommenttia:

 1. Helt fantastiska. Du är ju världsbäst på att baka :) Så Snygga!!!! Måste nog komma och baka med dig lite så jag får mer känsla, hihiiii.

  Hoppas att ni får en fin helg!

  Kram/ Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack härliga du! ♥ Ja vi får ta nån helg innan vi börjar jobba och baka lite tillsammans! :) Kram!

   Poista
 2. Kivannäköisiä sydämiä ja olet kivasti keksinyt piirtää tuohon kuoreen tuon sydämen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Taru! Macarons kirjassani oli käytetty elintarvikeväriä ja tehty samalla tavalla jotain viivoja. Olen niin romantikko, että kekkasin sydämiä tehdä ja tuli tosi söpöjä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)