maanantai 20. toukokuuta 2013

50-vuotis kakkuja (Osa 1)




Maanantai taas täällä ja arjen askareet käynnissä. Ilmat ovat olleet todella mahtavat ja nyt onkin ulkoilu ollut pääasiallista puuhaa meidän perheelle. Meillä alkoi kesä pari päivää sitten ja olemme nauttineet joka hetkestä.

Tänään esittelyssä kolme kakkua kuuden kakun ryhmästä. Kuvat ovat vain pikaotoksia, kun jostain syystä ei ollut aikaa ihmettelemiseen, kun pyörittelin kuusi isoa kakkua juhliin vietäväksi. Olihan sinne kerettävä myös mieheni, lapset ja minä :)

Nämä kolme olivat niitä millä vieraat saivat aloitella, sillä seuraavan postauksen kakut olivatkin hieman työläämpiä, joten niiden halusin hetken säilyvän takarivissä ihastelun kohteena :) Täytteenä laktoositon mansikkatäyte. En ole suuremmin tehnyt kakkuja laktoosittomana, joten kyselin hieman Tarulta, joka bloggailee täällä! Tarulla on ihana blogi ja auttoi minua valitsemaan sopivan täytteen, joka sitten myös maistuu hyvälle :) Ei se nyt loppujen lopuksi ollut sen kummempi juttu, mutta jostain syystä ennakkoluuloja löytyi vaikka minkälaisia. Tietenkin hieman rajoitti täytevalintaa, mutta löytyihän niitä täytevaihtoehtoja todella monta.

Juhlat olivat onnistuneet ja vieraat aivan todella ihania. Voi kun oli mukava saada niin paljon ihanaa palautetta :) Kakut olivat niin lasten, kuin aikuistenkin ihastelun kohteena ja se lämmitti mieltä todella paljon. Juhlista ja kolmesta fantasiakakusta hieman lisää seuraavassa postauksessa!

Kakkupohjana käytin perusreseptiä:

Kakkupohja 24 cm (ja 28cm)

6 kananmunaa (9 kananmunaa)
2 dl sokeria (3 dl sokeria)
2dl vehnäjauhoja (3 dl vehnäjauhoja)
1 dl perunajauhoja (1,5 dl perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta (3 tl leivinjauhetta)

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi munasokeriseokseen. Sekoita varoen ettei taikinasta katoa kuohkeus. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 45min 175 asteessa (24 cm irtopohjavuoka). Isompi kakkupohja (28 cm irtopohjavuoka) n. 55min 175 asteessa.

Tässä vielä laktoosittoman mansikkatäytteen ohje, joka on Kinuskissan kirjasta sovellettu:

Mansikkatäyte

400 g mansikkasosetta
5 dl laktoositonta mansikkakermaa (Valio)
200 g laktoositonta sitruuna tuorejuustoa (Viola)
2 rkl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa mansikkakerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet ja kaada/sekoita täytteeseen ohuena nauhana.

Kostuta kakkupohjat spritellä tai keitetyllä sokerivedellä. Täytä ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. Aamulla kakun voi kuorruttaa haluamallaan tavalla. Sokerimassakuorrutus vaatii alle sokerikreemin. Ohjeet löytyy äitienpäiväkakkupostauksen yhteydestä täältä.



6 kommenttia:

  1. Hei Sanna! Hyvän kuuloisen ohjeen olet soveltanut! Sitruuna varmasti ihanasti korosti mansikan makua :) Kakut on hienot! Minulta tulee päivitys kerroskakkuun lähipäivinä ja laitan siihen linkin sun blogiin, koska autoit suuresti kakun suunnittelussa, kiitokset vielä siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä täyte toimi todella hyvin. Olen käyttänyt aikaisemmin myös sitruunarahkaa täytteessä ja sekin sopii :) Voi näinkin kerroskakkusi kuvan blogissa ja oli todella hieno! Mukava oli olla avuksi :)

      Poista
  2. Kauniit kakkuset. :) Täyte kuulostaa ihanan raikkaalta, sitruuna ja mansikka on hyvä yhdistelmä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Johanna! :) Näissäkin kakuissa ruusuja sinun ohjeella! :)

    VastaaPoista
  4. Fint! Martti lär ha varit nöjd :) Kram

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)